Przyczyna czy efekt?

14 października 2008, 22:41

Większość pacjentów cierpiących na chorobę Parkinsona posiada w swojej krwi zbyt małe ilości witaminy D - informują naukowcy z Emory University School of Medicine. Czy zjawisko to jest przyczyną, czy efektem schorzenia?



Stymulacja bez kabli

17 marca 2009, 13:18

Bezprzewodowa stymulacja różnych obszarów mózgu bądź uszkodzonych nerwów to marzenie każdego neurologa. Wygląda na to, że się ziściło, ponieważ dwaj badacze z Case Western Reserve University opracowali miniaturowe ogniwa fotoelektryczne z nanocząsteczek półprzewodnika. Pobudzają one neurony po wcześniejszym aktywowaniu za pomocą podczerwieni bądź światła widzialnego.


Akupunktura na poziomie molekularnym

11 sierpnia 2009, 08:16

Akupunktura jest stosowana w Chinach od bardzo dawna. Wiadomo było, że najprawdopodobniej aktywuje naturalny układ przeciwbólowy organizmu, ale nikt nie miał pojęcia, jak to naprawdę wygląda na poziomie molekularnym. Naukowcy z University of Michigan jako pierwsi skorzystali więc z dobrodziejstw technik obrazowania, by opisać wpływ nakłuwania igłami na długofalową zdolność mózgu do regulowania bólu (Journal of NeuroImage).


Komunikacja magnetyczna

18 listopada 2009, 19:17

Microsoft Research opracowuje magnetyczny interfejs dotykowy, który umożliwia komunikację również przez ściskanie, zgniatanie, rozciąganie i pocieranie. Urządzenie generuje liczne pola magnetyczne nad powierzchnią dotykową.


Cena za fory w młodości?

1 marca 2010, 12:55

Wariant genu, który zwiększa jednostkowe ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, sprawia, że w młodości jego posiadacze są inteligentniejsi, lepiej wykształceni i mają lepszą (!) pamięć od rówieśników.


Światło z dźwięku

27 maja 2010, 11:05

Mark Fromhold wraz z zespołem z University of Nottingham opracował teoretyczny model pokazujący, w jaki sposób urządzenia półprzewodnikowe mogą zamieniać dźwięk w światło o częstotliwości liczonej w terahercach. Takie światło umożliwia wykrywanie np. raka skóry zanim jeszcze ujawni się on na powierzchni. Przyda się ono również w systemach bezpieczeństwa.


Metoda na chuch

21 lipca 2010, 10:44

Myszy informują swoich pobratymców o tym, co warto zjeść, za pomocą zapachu w wydychanym powietrzu. Naukowcy rozszyfrowali właśnie, jak na poziomie molekularnym działa wspominany mechanizm.


Rekordowy cykl życiowy

20 września 2010, 11:35

Na dnie Oceanu Arktycznego odkryto bakterie, które należy uznać za organizmy o najdłuższym cyklu życiowym na Ziemi. Wystarczy powiedzieć, że w ich przypadku okres hibernacji może trwać nawet 100 mln lat.


Toksyczne ocieplenie

10 listopada 2010, 16:34

Ocieplanie się klimatu niesie ze sobą nie tylko trudne do przewidzenia zmiany pogody. Podczas dorocznego spotkania północnoamerykańskiego oddziału Towarzystwa Chemii i Toksykologii Środowiskowej naukowcy ostrzegli, że rosnące temperatury mogą spowodować, iż związki chemiczne będą bardziej toksyczne niż obecnie, a środowisko - bardziej podatne na ich działanie.


Superbakteria ze świńskiej farmy

29 stycznia 2011, 19:37

Choć media lubią podkręcać informacje i straszyć, antybiotykooporne bakterie rzeczywiście stają się coraz poważniejszym problemem, powodując trudne do zwalczenia infekcje. Co gorsza, poza szpitalami pojawiło się nowe źródło superbakterii: farmy hodowlane.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy